Haagplanten

Een omheining gevormd bij dicht begroeide struiken of bosjes wordt een haag genoemd. Haagplanten worden vaak gebruikt voor het creëren van privacy of voor het gebruik van een schutting.

Maar waarom zou je een haag laten groeien?

Het planten van een haag is een makkelijke klus. Je hebt niet zo veel spullen en gereedschap nodig. Zo heb je eigenlijk alleen een schop, een vrije dag, compost en de haagplanten zelf nodig. Het planten van een haag is overigens ook veel goedkoper dan het laten plaatsen van een muur of schutting.

Haagplanten kunnen ook gebruikt worden als windscherm. Doordat de haagplanten de wind filtert en verzacht, krijg je een betere luchtcirculatie en wordt er een beschut microklimaat gecreëerd. Dit is in tegenstelling tot muren / schutting waarbij de wind naar boven wordt gestuurd.

Ook hebben haagplanten milieubewuste voordelen. De dikke, altijdgroene heggen zullen geluidsoverlast verminderen. Uiteraard hangt de effectiviteit van de haagplanten af van de dichtheid, volwassenheid en hoogte van de haagplant soort.

Een haagplant heeft weinig onderhoud nodig. Ook dit is in tegenstelling tot een muur of schutting. Zo hoef je de haagplanten bijvoorbeeld niet te verven of worden vervangen wanneer deze zijn gaan rotten en beschadigd zijn geraken. Ook hoeven de haagplanten niet of nauwelijks gesnoeid te worden.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *